Karhulan työväennäyttämö Kyminsuu Kesäteatteri

Historia

Laadun takana pitkä perinne

Työväennäyttämön kannatusyhdistys on perustettu vuonna 1898 ja on Suomen vanhimpia harrastajateattereita. Näyttämöllä voidaan sanoa olevan vahva teatterinharrastamisen perinne. Yli sataan toimintavuoteen mahtuu ylä- sekä alamäkiä, yhteiskunnan poikkeuksellisten tapahtumien vuoksi on toimintamme keskeytetty ajoittain. Nimemme ja isäntämme vaihtui silloin moneen kertaan. Pahin alamäkijaksomme alkoi Kymin Työväentalon tulipalon jälkeen 1955. Siiloin viimeistelimme näytelmää Palokuntajuhlat, juhlia ei tullut, tulipalo sen sijaan tuli. Tulipalossa tuhoutui toimitilan lisäksi koko pukuvarasto. Myös aikojen kuluessa hankitut 37 frakkia. Tästä alkoi kiertolaiselämä esitystilojen perässä. Olemme toimintamme alkuaikoina toimineet myös ammattiteatterina, vierailijoina mm Vilho Ilmari ja Vappu Jurkka.

Vuonna 1957 perustettiin nykymuotoinen KTN. Toimitila ongelma poistui 1992 kun KTN yhdessä Kotkalaisten kulttuurijärjestöjen kanssa esittivät Kotkan kaupungin päättäjille vanhan Kyminsuun elokuvateatterin hankintaa Kulttuuritaloksi Karhulaan, hanke toteutui. Kotkan talouden säästöpaineiden takia Kyminsuun tilanne huononi hälyttävästi 2009. Kotkan kaupunki ja KTN saivat neuvottelujen jälkeen tilanteen ratkaistua. Kaupunki osti Kyminsuun osakkeet ja KTN otti vastuulleen Kulttuuritalo Kyminsuun pyörittämisen.

Monen vuoden harkinnan ja sijoituspaikan etsinnän jälkeen KTN sai avustuksien, oman toiminnan turvin sekä monien neuvotteluiden jälkeen tehtyä historiallisen Kyminlinnan linnoituksen vallien katveeseen Kyminlinnan kesäteatterin vuonna 1995. Ensimmäinen näytelmä oli Rajaralli, ohjaus Mikko Lecklin.

Hyvä ohjaaja on hyvin tärkeä osa tuotantoprosessia, ohjaajina meillä ovat toimineet mm seuraavat, kuka kerran kuka useammin, Aarne Laine, Otto Penttilä, Vieno Saaristo, Kimmo Lavaste, Mikko Lecklin, Reijo Paukku, Eija-Irmeli Lahti, Aleksi Lavaste, Arimo Haltsonen, Jyrki Koskimies, Kari Arffman. Nuorten ryhmän ohjaajina ja toiminnan vetäjinä ovat viime vuosina toimineet Heini Salopelto ja Marko Mäkinen

Kyminsuun  ohjelmistoa

Esimerkkeinä talvikauden näytelmistä voisi mainita Viulunsoittaja katolla (100-vuotisjuhlaesitys), Yksi lensi yli käenpesän, Valokuvavarkaat, Liian paksu perhoseksi, Mummon saappaassa soi fox, Niskavuoren leipä, Suruvaippa. Syksyllä 2012 näyttämö rohkaistui ”kulttuuritekoon” ja otti ohjelmistoonsa uuden kotimaisen ja kotkallisen kantaesityksen Maru, Lari ja Orbisonin Roy. 2014 syksyllä Heini Salopellon sovittama näytelmä monikulttuurisuudesta Jari Tervon kirjan mukaan Mogadishu Avenue. 2015 keväällä Mika Myllyahon tekstiin perustuva Kaaos.

Nuortenryhmän menestyneitä esityksiä on ollut viime vuosina esim. Pekka Töpöhäntä ja Monnin kopla, joka kutsuttiin vierailemaan Kuusankosken valtakunnallisilla lastenteatteripäiville keväällä 2008. Seuraavana vuonna esitetty nuortennäytelmä Enkelin vapaailta oli katsojamenestys, ja synnytti paikkakunnalla vilkkaan keskustelun huumeista. 2016 keväällä ensi-iltansa saanut Kärpästen herra avasi uuden ohjelmakauden, satujen tilalle tuli jotain räväkämpää. Koska nuoria on paljon jaettiin ryhmä kahteen osaan. Toinen ryhmä teki esityksen Kyminsuuhun ja toinen kauden avaus esityksen kesäteatterille. Nuoret aikuistuvat mutta vireä toiminta jatkuu, onneksi uutta nuorisoa tulee mukaan.

Kesäteatterin ohjelmistoa

Kesäteatterin ohjelmistoa suunniteltaessa ei ole pelätty kunnianhimoisiakaan näytelmätekstejä ja on pyritty tarjoamaan yleisölle monipuolisia teatterielämyksiä. Kesän 2009 suuryritys oli musikaali Viulunsoittaja katolla. Kesän 2013 kesänäytelmä oli Albatrossi ja Heiskanen, jolla näyttämö kunnioitti Kotkalaista mestarisanoittaja Juha Vainiota. Hänen syntymästään oli kulunut 75 vuotta. Vähän yli kahden kymmenen toimintavuoden aikana on esitetty mm Pertsa ja Kilu, Täällä Pohjantähden alla, Tukkijoella, Viekää Tuhkatkin pesästä, Pastori Jussilainen, Onnellinen mies, Siunattu Hulluus, Veljeni Leijonamieli, Lännen Lokari, Tankki täyteen 1 ja 2, kotimainen farssi Lenin jäillä, Robin Hood.